
Dla wszystkich miłośników kawy odpowiedź będzie jasna – każdego poranka. Miliony polaków nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki ulubionej kawy, która przygotuje umysł i ciało na nadchodzący dzień. Jednak czy ten zwyczaj jest dla nas dobry?
Kawa jest powszechnie dostępnym i bardzo chętnie spożywanym napojem na całym świecie. Kawa bardzo często stanowi poranny rytuał w miejscu pracy, a czasami nawet już w drodze do pracy. Nie od dziś wiadomo, że kawa działa nie tylko pobudzająco, ale również wpływa korzystnie na kreatywność oraz poprawia nastrój i wydajność.
Istnieją również opracowania naukowe mówiące, iż regularne picie kawy może przynieść korzyści zdrowotne, a nawet przedłużyć życie. Badania potwierdzają, kawa może zmniejszyć:
- ryzyko zachorowania na raka – nawet o 20%
- ryzyko zachorowania na choroby serca – nawet o 5%
- ryzyko zachorowania na cukrzycę – nawet o 30%
Jednak wpływ kawy na nasz organizm jest różny w zależności od pory dnia, w której jest ona spożywana. Według opinii niektórych dietetyków, spożycie kawy w nieodpowiedniej części dnia, może mieć niekorzystny wpływ na organizm i samopoczucie.
Polecamy również artykuł: Kawa, herbata i zdrowie
Kawa, nie koniecznie z samego rana
Według informacji z opracowania dla CNBC jakiego udzieliła Laura Cipullo (certyfikowany dietetyk i specjalistka od diet dla kobiet), spożycie kawy zaraz po przebudzeniu może spowodować roztrzęsienie i nadpobudliwość (na krótko po wypiciu) oraz duży spadek energii i uczucie zmęczenia odczuwalny po kilku godzinach.
W dalszej części opracowania wskazano, iż najlepszy moment na wypicie kawy to kilka godzin po przebudzeniu.
Kiedy pić kawę?

Zaraz po przebudzeniu organizm ludzki w dużych ilościach wytwarza kortyzol (tzw. hormon stresu), który powoduje pobudzenie i czasami nawet poczucie lęku.
Dostarczona w tym momencie kofeina (zawarta w kawie) dodatkowo zwiększa wydzielanie kortyzolu. W efekcie wypicie kawy zaraz po przebudzeniu może mieć negatywny wpływ na samopoczucie.
Kawę najlepiej wypić kiedy organizm wytwarza mniej kortyzolu – około trzech do czterech godzin po przebudzeniu.
Pamiętajmy zatem, iż mieszanka kawy (kofeiny) oraz kortyzolu jest niekorzystna i przyczynia się do powstawania stresu. Z kolei kawa spożywana kiedy poziom kortyzolu w organizmie jest niski, wpływa bardzo pozytywnie na samopoczucie oraz dodaje energii i chęci do działania.
Kiedy organizm wytwarza kortyzol?
W organizmie przeciętnego człowieka, którego dzień rozpoczyna się około 6.30 rano, poziom kortyzolu osiąga zazwyczaj najwyższe wartości, w godzinach:
- od 8 do 9 rano
- pomiędzy południem a godziną 13
- pomiędzy godziną 17.30 a 18.30
Warto mieć na uwadze wskazane ramy czasowe i jeżeli to możliwe dopasować do nich godziny spożycia kawy.
Automaty Vemat oczywiście służą pomocą, oferując najlepszą kawę o każdej porze dnia i nocy. Zapraszamy!