Picie kawy to codzienna rutyna milionów ludzi na świecie jak i w Polsce. Na przestrzeni lat, wymyślono wiele odmian i sposobów parzenia kawy. Najbardziej popularna kawa to nadal ta w wersji czarnej. Często pijana jest również w wersji ze śmietanką. Wymienić można także kilka wersji kawy ze spienionym mlekiem, do której oczywiście można dodawać cukier lub nie.

Niektórzy uwielbiają również kawę w wersji z odrobioną alkoholu, która potrafi wyjątkowo szybko postawić na nogi. Można powiedzieć, iż do klasyki przeszła też Irish coffee, gdzie do kawy dodaje się irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru.

Warto jednak dodać, iż do występują dodatki do kawy, mniej popularne ale bardzo ciekawe, a czasem wręcz zaskakujące. Jakie dodatki potrafią zmienić kawę w oryginalny smakowo napój?

Kawa z dodatkiem soli

Nie jest to wymysł ostatnich lat. Kawę z tym dodatkiem, od dawna popularna jest w Afryce. Jednak ostatnimi czasy znane kawiarnie również w innych częściach świata, dopisały ten punkt do swojego menu. Soli nie jest zbyt dużo, ale akurat wystarczająco, żeby podkreślić smak napoju.

Dzieje się tak dlatego, że sól otwiera kubki smakowe.

Niektórzy bariści dodają sól do schłodzonej śmietanki, która dodawana jest do gorącej kawy. Smakosze kawy są zachwyceni.

Według wielu opinii, kawa tego rodzaju jest jednocześnie słodka i słona i o wiele bardziej aromatyczna niż kawa z cukrem.

Dodatkowy smak cynamonu

cynamon

Alternatywą dla cukru w kawie może być cynamon. Jest to przyprawa posiadająca wiele prozdrowotnych cech, więc nie tylko w dobry sposób poprawi smak kawy ale również doda temu napojowi odpowiedniej mocy.

Takie połączenie przede wszystkim pomaga w odchudzaniu, przeziębieniu i dolegliwościach gastrycznych. W sposób znaczący obniża tez poziom złego cholesterolu. Bywa również pomocny przy zwalczaniu cellulitu. Przede wszystkim jednak ma wspaniały smak, który w połączeniu z kawą sprawi, że ciągle będzie się do niego wracać.
Wanilia.

Jako dodatek do kawy, wanilia jest znana bardziej. Dostępne są gotowe kawy w tym właśnie smaku. W warunkach domowych często dodaje się do niej  odrobinę cukru z czystą wanilią.

Z kolei dodanie do kawy lodów waniliowych, zamienia ten napój w pyszny deser. To samo można zrobić z lodami śmietankowymi. Deser zwany Cafe affogato, to kawa i zatopione w niej kilka gałek lodów. Całość można uzupełnić polewą karmelową.

Kawa z jajkiem

Jest to mało znany sposób ubogacenia smaku i u niektórych może wywołać niedowierzanie, jednak ten sposób parzenia kawy znany jest w krajach skandynawskich.

Jajko miesza się na początku z odpowiednią ilością świeżo zmielonej kawy. Niekiedy dodawany jest nawet kawałek skorupki.

Po wymieszaniu można już połączyć miksturę z gotującą się wodą. Wszystko gotuje się przez 3 minuty, żeby potem zalać zimną wodą. Ścięte jajko wraz z fusami opadają w ten sposób na dno.

Przecedzony napar ma wspaniałą barwę i ekscytujący smak.

Kawa z dodatkiem masła

masło

Taki rodzaj dodatku sprawia, że kawa ma szczególne właściwości. Przede wszystkim kofeina i masło pobudzają proces przemiany materii i redukują tkankę tłuszczową.

Dlatego po taki napój powinni sięgać wszyscy, którzy pragną zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dodatkowo połączenie kawy z masłem świetnie działa na mózg, poprawiając sprawność intelektualną.

Ponadto do spora dawka energii, więc najlepsza jest na początku dnia.

Odmianą kawy z masłem jest tak zwana kawa kuloodporna, gdzie w kawie oprócz masła jest jeszcze olej kokosowy. Taki komplet składników posiada duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które napędzają metabolizm i przyśpieszają spalanie kalorii. Dodatkowo dają sporo energii.

Miód i imbir

Słysząc o połączeniu kawy z miodem i imbirem pierwszy raz, można nie uwierzyć w walory smakowe takiego połączenia, jednak wszyscy ci, którzy próbowali tej mieszanki, wręcz zachwycają się egzotycznym smakiem takiego napoju.

Oprócz tego jednak taki zestaw składników posiada właściwości rozgrzewające.

Dlatego kawa z miodem i imbirem jest świetnym napojem na chłodne jesienne czy zimowe dni.

Takim smakiem dobrze jest zacząć dzień, ale połączenie tych składników sprawdzi się również podczas popołudniowej przerwy w pracy, celebrowanej na mieście. Taka kawa na pewno za każdym razem sprawi, że odzyska się siły. Nie potrzeba dużo. Do dwóch filiżanek espresso wystarczy szczypta imbiru i dwie łyżeczki miodu.

Dobra kawa, każdego dnia

Dziś mało kto wyobraża sobie początek dnia bez kawy, która do jego końca zazwyczaj wypijana jest jeszcze kilkakrotnie. Dlatego dobrze jest czasem urozmaicić jej smak, obojętnie czy pijemy ją w domu, w kawiarni, czy korzystamy z automatu sprzedającego.

Połączenia ją z oryginalnymi dodatkami przyniesie korzyści nie tylko smakowe.