worek z kawą

Jakość ziaren oraz odpowiednia metoda zaparzenia. To bezsprzecznie dwa najważniejsze elementy przygotowania pysznej kawy. Warto jednak zwrócić uwagę, iż mówimy tutaj o przygotowaniu pierwszego (no może kilku pierwszych) kubków lub filiżanek kawy. Co jednak zrobić aby ostatnia filiżanka kawy z zakupionego opakowania, smakowała tak dobrze jak ta pierwsza?

Sposób przechowywania kawy różni się nieco od przechowywania pozostałych produktów spożywczych. Faktem jednak jest, że to właśnie odpowiednie przechowanie kawy decyduje o utrzymaniu walorów jakościowych i smakowych ziaren kawy.

Tyczy się do zarówno kawy przechowywanej w domu, jak również w automatach sprzedających.

Przechowywanie kawy

Aby utrzymać odpowiednią świeżość i aromat ziaren kawy, warto pamiętać o kilku elementach podczas przechowywania.

torebka kawy

1. Zatrzymaj oryginalne opakowanie

Większość dobrych dostawców kawy dokłada wszelkich starań, aby do momentu sprzedaży kawa przechowywana była w możliwie najlepszym opakowaniu. Warto to wykorzystać i niekoniecznie przesypywać całą zawartość opakowania do innego pojemnika.

2. Szczelność

Powietrze, wilgoć, ciepło i światło źle wpływają na jakość ziaren kawy oraz przyspieszają jej starzenie. Opakowanie lub pojemnik powinny być zatem możliwie najbardziej szczelne oraz całkowicie nieprzezroczyste. Do przechowywania kawy najlepiej wybrać również nieco chłodniejsze miejsce.

3. Mniej ale częściej

Najlepsza kawa powstaje przy wykorzystaniu świeżych ziaren, dopiero co zmielonych ziaren.

Dlatego też, często dobrym sposobem jest jednorazowy zakup mniejszej ilości kawy. Warto wybierać mniejsze opakowania jeżeli zauważamy, że ostatnie z filiżanek kawy jakie przyrządzamy z jednego opakowania nie smakują juz tak dobrze jak poprzednie.

Polecamy również artykuł: Ciekawostki o kawie

Nie dla lodówki

Kawa powinna bez względnie nie powinna być przechowywana w lodówce. W prawdzie ziarna lepiej zachowują świeżość w niższych temperaturach, jednak powinna być to temperatura zbliżona do pokojowej (około 18-20 stopni C).

Jest tak dlatego, ponieważ w niższych temperaturach wytrącane zostają zawarte w nasionach kawy oleje, co powoduje ich szybsze starzenie.

Mrozić czy nie mrozić…?

Ziaren kawy nie należy również mrozić. Wprawdzie ziarna po rozmrożeniu nadają się aby przyrządzić z nich napój, jednak z pewnością nie będzie on już tak dobry. Warto pamiętać, iż ziarna kawy mają bardzo porowatą strukturę, że bardzo chłoną one wszelkie zapachy i aromaty. Zatem umieszczenie ich w zamrażarce, w sąsiedztwie kiełbasy lub innego jedzenia zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem.

Kawa mielona

ziarna mielone

Najlepszy smak i aromat kawy mielonej wydziela się zaraz po zmieleniu ziaren. Dobrze jest zatem zaopatrzyć się w domowy młynek do kawy i mielić kawę na bierząco.

Trzeba pamiętać, iż kawa mielona starzeje się o wiele szybciej niż same ziarna, głównie z uwagi na znacznie szybszy proces utleniania.

Dlaczego kawa w automatach sprzedających Vemat jest lepsza?

To co wyróżnia kawę z automatu Vemat to jej wspaniały smak.

Dzięki regularnemu procesowi mielenia kawy, jak również sprawnej logistyce w zakresie uzupełnień każdej maszyny, jesteśmy w stanie oferować Państwu kawę o najlepszych walorach smakowych.

U nas każdy kubek kawy smakuje tak samo dobrze!