
Karty historii każdej cywilizacji zawierają przynajmniej jedną wzmiankę o kawie lub herbacie. Nic w tym dziwnego, bowiem te aromatyczne napoje towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat i niejednokrotnie stanowiły fundament kulturowej tożsamości.
Szukanie przyczyn ich fenomenu warto zacząć od kultury japońskiej, według której picie herbaty pozwala oczyścić ducha i ciało. Pozostawiając zagadnienia metafizyczne filozofom, czas wyłożyć kawę na ławę i przedstawić właściwości napojów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Pokrzepiający łyk herbaty
W jednej z piosenek Kabaretu Starszych Panów przedmiotem satyry dżentelmenów jest wydany przez doktora zakaz picia mocnej herbaty. Poetycka farsa nie ma jednak wiele wspólnego z rzeczywistością. Ba! Lekarze coraz częściej zachęcają pacjentów do stosowania takich właśnie naturalnych specyfików dla poprawy zdrowia.

Herbata z miodem, cytryną lub imbirem to świetny sposób na poprawę odporności. Z kolei na kłopoty żołądkowe najlepszy jest ziołowy napar z mięty. Niekiedy wystarczy kubek ciepłego napoju, aby poczuć się lepiej.
Gorąca herbata z automatu to także bardzo dobry sposób na rozgrzanie organizmu oraz dodatkową dawkę energii w jesienne czy zimowe dni.
Zastosowań herbaty w służbie zdrowia jest zresztą więcej. Dzieciom i kobietom w ciąży zalecany jest napar Rooibos, który nie zawiera pobudzającej teiny, zaś osoby zmagające się z nadwagą często sięgają po wywodzącą się z Chin czerwoną herbatę Pu Erh.
Wspomaga ona trawienie, dzięki czemu jest znakomitym uzupełnieniem diety odchudzającej. Rzadko wspomina się o innych zaletach Pu Erh, a przecież zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają starzenie skóry oraz wyrównują ciśnienie krwi. To także źródło witamin, które pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem.
Warto pamiętać rownież, że czerwoną herbatę najlepiej spożywać w środku dnia, ponieważ jedna filiżanka wypita wieczorem może powodować problemy ze snem.
Zwolennicy zielonej herbaty mogą za to spać spokojnie, ponieważ ich ulubiony napój działa kojąco na organizm, a dodatkowo obniża ryzyko udaru i zawału serca.
Grupa naukowców z Japonii, pod przewodnictwem dr. Kokubo po przebadaniu ponad 80 tysięcy osób udowodniła pozytywną zależność między piciem zielonej herbaty a zmniejszeniem odsetka występowania chorób układu krążenia.
Przeprowadzone badania wykazały, iż spożywanie zaledwie 180 ml zielonej herbaty dziennie, pozwala powstrzymać powstawanie zakrzepów. Może zatem w zwyczaju picia herbaty tkwi sekret długowieczności, z jakiej słyną Japończycy?
Super herbata
Oto kilka faktów i korzyści płynących z picia herbaty.
1. Herbata może zwiększyć wytrzymałość organizmu
Naukowcy odkryli, że katechiny (przeciwutleniacze) w ekstrakcie zielonej herbaty zwiększają zdolność organizmu do spalania tłuszczu jako paliwa, co prowadzi do poprawy wytrzymałości mięśni. A więc herbata jest jaknajbardziej wskazana dla osób uprawiających sport.
2. Herbata zmniejsza ryzyko zawału serca
Częste picie czarnej herbaty (około trzech filiżanek dziennie), zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca jest. Istnieją również opracowania mówiące, iż herbata może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
3. Herbata może pomóc w zapobieganiu nowotworom
Badania pokazują, że herbata może zmniejszyć ryzyko raka sutka, okrężnicy, jelita grubego, skóry, płuc, przełyku, żołądka, trzustki, jajników, wątroby, prostaty, głowy i szyi oraz raka jamy ustnej.
4. Picie herbaty może zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że picie herbaty (oraz kawy) obniża ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
5. Może chronić przed promieniami UV
Brzmi dziwnie, ale to prawda. Zielona herbata pozwala zmniejszyć skutki oddziaływania promieniami UV i zmniejszyć występowanie oparzeń promieniami słonecznymi. Ekstrakt z zielonej herbaty musi być stosowany miejscowo – w tym przypadku samo wypicie nie przyniesie efektu.
6. Regularne picie herbaty może pomóc w redukcji wagi
W jednym z badań uczestnicy, wśród uczestników którzy regularnie spożywali gorącą herbatę, odnotowani mniejszy obwód takii i niższe BMI, w porównaniu z uczestnikami nie spożywającymi herbaty.
7. Herbata może przeciwdziałać niektórym negatywnym skutkom palenia papierosów
Oczywiście to nie powód aby pozostać przy nałogu. Badania wskazują jednak, że picie zielonej herbaty obniża pewną substancję chemiczną (8-hydroksydeoksyguanozynę) w moczu i osoczu palaczy. Ta zmiana może być oznaką, iż herbata w pewnym stopniu chroni palaczy przed nowotworami, chorobami i innymi powikłaniami związanymi z paleniem.
8. Herbata może pomagać osobom z cukrzycą typu II
Badania wykazały, że związki zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc osobom chorym na cukrzycę w lepszym przetwarzaniu cukru.
9. Herbata wzmacnia kości
Dokładniej rzecz ujmując – zielona herbata zwiększa gęstość mineralną kości oraz ich wytrzymałość.
10. Herbata może zapobiegać (i leczyć) chorobom neurologicznym
Herbata ma pozytywny wpływ i zapobieganiu powstawaniu chorób zwyrodnieniowych tj. Alzheimer. Polifenole zawarte w zielonej herbacie korzystnie wpływają na części mózgu odpowiedzialne za uczenie się i pamięć.
Energia ukryta w ziarnach

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez papierosa i kilku łyków aromatycznej kawy. O ile wiedza o szkodliwości nikotyny jest rozpowszechniona, to na temat kawy wciąż pokutują nieprawdziwe mity.
Jak picie kawy wpływa na organizm?
Ogromne zalety spożywania kawy, bardzo często pozostają zapomniane. Faktem natomiast jest, iż regularnie picie kawy ma pozytywny wpływ na ogólną kondycję organizmu. Sekretem jest w tym przypadku umiar – tylko spożywanie kawy w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Obecnie coraz częściej spotkać można wielkich entuzjastów, a czasami wręcz nałogowych kawoszy. Dlaczego tak się dzieje? Nadmiernie picie kawy związane jest z uzależniającym działaniem kofeiny. Pamiętajmy zatem, aby uniknąć problemów z ciśnieniem, najlepiej spożywać maksymalnie trzy filiżanki kawy na dzień.
Picie kawy – zalety
Zawarte w kawie antyoksydanty doprowadzają do zmniejszenia liczby wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do powstawania chorób nowotworowych. Lista pozytywnych skutków picia kawy jest dłuższa i obejmuje między innymi usprawnienie pracy nerek, przewodu pokarmowego oraz zwiększenie wydolności systemu trawiennego.
Faktem jest, iż nie każda kawa jest zdrowa. Klucz stanowi odpowiednie jej przygotowanie. Obecnie wiele automatów do kawy oferuje produkty “kawopodobne”. Słaba jakość substytutów to gorszy smak, ledwo wyczuwalny aromat, a przede wszystkim niekorzystny wpływ na zdrowie.
Przygotowywana w automatach Vemat kawa, powstaje na bazie 100% prawdziwych ziaren, najlepszej jakości. Dlatego też smak kawy z naszych automatów odpowiada kawie dostępnej w kawiarni czy restauracji. To właśnie dzięki dbałości o jakość produktu, automaty Vemat cieszą się tak ogromnym uznaniem wśród klientów. Warto o tym pamiętać mijając na ulicy automat z logiem naszej firmy!