czekolada

Słodka przekąska od czasu do czasu – lubi ją chyba każdy. Nie wiele osób jednak wie, że czekolada oprócz walorów smakowych, ma również pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Jak wskazują przeprowadzone w 2015r. badania, dzienne spożywanie niewielkiej ilości czekolady może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób serca i udaru, nawet o 25%. Badania zostały przeprowadzone na grupie 25 000 mężczyzn w Anglii.

Uzdrawiająca moc kakao

Warto zauważyć, iż kakao było stosowane w medycynie ludowej od tysięcy lat, a kolejne przeprowadzane badania zdają się potwierdzać korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czekolady.

Im więcej zawartości kakao w czekoladzie, tym więcej zdrowych przeciwutleniaczy

Zawarte w kakao duże ilości polifenoli, będących silnymi przeciwutleniaczami, chronią nasz organizm przed chorobami serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, a także poprawiają stań naczyń krwionośnych. Polifenol posiada również właściwości przeciwzapalne.

Gorzka czekolada

Regularne spożywanie niewielkich ilości gorzkiej czekolady to zdecydowanie najlepszy sposób wykorzystania zdrowotnych właściwości czekolady. Gorzka czekolada zawierająca 70% – 80% kakao, posiada jednocześnie niską zawartość cukru. Można zatem powiedzieć, iż jest równie pyszna jak zdrowa. W 100g porcji tego typu czekolady znajduje się całe mnóstwo kwasów tłuszczowych, około 11g błonnika oraz liczne składniki odżywcze, tj. żelazo, miedź, magnez, potas i cynk.

Warto dodać, iż według niektórych badań, flawonoidy nie są jedynym źródłem zdrowia zawartym w czekoladzie. Zawarte w czekoladzie mlecznej (tej nieco słodszej) kwasy tłuszczowe oraz wapń to również cenne składniki dla organizmu ludzkiego.

Oczywiście badania nad właściwościami gorzkiej czekolady i kakao, a także ich wpływ na ludzkie ciało wciąż pozostają przedmiotem badań. Jednak przeprowadzone badania sugerują, iż oprócz pozytywnego wpływu na pracę serca, gorzka czekolada oraz kakao posiadają jeszcze inne zdrowe właściwości.

Obniżenie ciśnienia krwi i większa wrażliwość na insulinę

Jak wskazują przeprowadzone badania przez naukowców z Włoch. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady pozwala obniżyć poziom, tzw. insulinooporności (czynnik ryzyka cukrzycy). Ponadto w badanej grupie stwierdzono również niższe ciśnienie skurczowe krwi (pierwsza wartość w odczytach ciśnienia krwi).

Lepszy przepływ krwi tętniczej

Naukowcy stwierdzili, że w grupie zdrowych mężczyzn spożywających kakao bogate w flawanol, poprawiła się znacząco wydolność naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, iż prawidłowy przepływ krwi tętniczej jest niezwykle ważny dla poprawnego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Pomoc w przewlekłym zmęczeniu

W niewielkim badaniu, przeprowadzonym w Anglii, grupie osób dorosłych cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia, codziennie przez osiem tygodni podawano do spożycia około 40g, 85% gorzkiej czekolady (na bazie kakao). Według wyników badań, spożycie czekolady obniżyło uczucie zmęczenia wśród osób poddanych badaniu. Jednocześnie, co wydaje się zaskakujące, w badanej grupie nie odnotowano żadnego przyrostu masy ciała.

Jak to możliwe? Jak wyjaśniają badania naukowe, czekolada wzmacnia działanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina, odpowiedzialnych między innymi za nastrój i sen. Warto zaznaczyć, iż konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić pozytywne działanie czekolady na tej płaszczyźnie.

Czekolada, czekoladzie nie równa

Ilość zdrowych flawonoidów przeciwutleniających jest różna w zależności od rodzaju czekolady. Wybierając czekoladę, warto trzymać się generalnej zasady – im więcej beztłuszczowych substancji stałych kakao w produkcie czekoladowym, tym więcej zawiera on antyutleniaczy.

gorzka czekolada

Gdzie znajdziemy najwięcej cennych flawonoidów? Bez wątpienia, produktem o największej zawartości tego związku jest naturalny proszek kakaowy (nie kakao holenderskie, ponieważ jest to zalkalizowane kakao). Drugim w kolejności produktem jest niesłodzona czekolada do pieczenia.

Jeśli czekolada zawiera składniki tłuszczu inne niż masło kakaowe, może zawierać bardziej szkodliwe tłuszcze nasycone i tłuszcze trans

Wszystko z umiarem

Chociaż przeprowadzane badania wskazują związek pomiędzy spożyciem czekolady i mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ich autorzy w żadnym razie nie sugerują aby zwiększyć jej udział w codziennej diecie.

W każdej zdrowej diecie, liczy się przede wszystkim umiar i równowaga. Pamiętajmy, iż codzienne spożycie 100g czekolady (mniej więcej dwa batoniki) dostarcza do organizmu dodatkowe 530 kcal, 56g cukru oraz około 30g tłuszczu. Codzienne spożycie tej ilości czekolady może mieć zatem negatywny wpływ na nasze zdrowie.

A więc, czy czekolada jest zdrowa?

Spożycie czekolady ma zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na zdrowie. Z pewnością jednak, czekoladę (zwłaszcza gorzką) zaliczyć można do najzdrowszej formy słodkiej przekąski. Wybierając produkt czekoladowy, warto sprawdzić jego jakość oraz ilość zawartych substancji dodatkowych.

A kiedy już wybraliśmy swoją słodką przekąskę… Wystarczy podejść do jednego z automatów sprzedających Vemat!